Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση

Απόψεις Φοιτητών

Όταν ξεκίνησα το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν είχα σαφή εικόνα για το περιεχόμενο και τις απαιτήσεις του προγράμματος. Οι όροι ήταν αρκετά συγκεχυμένοι στο μυαλό μου και το κομμάτι της Παιδαγωγικής και των Νευροεπιστημών αποτελούσαν μεγάλη πρόκληση παρά το γνωστικό υπόβαθρο που μπορεί να είχα από προπτυχιακά μαθήματα. Από την εναρκτήρια εκδήλωση του μεταπτυχιακού στο Μαράσλειο κατάλαβα ότι το ταξίδι αυτό θα είναι γεμάτο νέες γνώσεις και εμπειρίες, ένιωσα πως σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και μετά το πέρας του, θα έχουμε στο πλευρό μας καταξιωμένους εκπαιδευτικούς / ακαδημαϊκούς που θα μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους και θα μας κατευθύνουν πολύ δημιουργικά προς μια κοινωνική κατεύθυνση, όπου θα θέτουμε ως προτεραιότητα των άνθρωπο και την αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε, με την πολύτιμη συμβολή των καθηγητών μας, να εγκλιματιστούμε, να αποκτήσουμε επιστημονική γνώση, να μάθουμε την κατασκευή και εφαρμογή κοινωνικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων, να δομούμε έρευνες και επιστημονικές εργασίες και να δουλεύουμε ομαδικά, ανταλλάζοντας ιδέες και γνώσεις. Από την αρχή τονίστηκε το γεγονός ότι το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι απαιτητικό και πρέπει να έχουμε πολλή θέληση για να τα φέρουμε εις πέρας και αυτό φάνηκε και στην πράξη. Όμως όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίζουμε με τον φόρτο εργασίας και όλα όσα καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε, η μαγεία αυτού του ταξιδιού, αυτής της αστείρευτης πηγής γνώσεων και δραστηριοτήτων μας γεμίζει με επιμονή να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το όμορφο και δημιουργικό ταξίδι που ξεκινήσαμε. Κληθήκαμε να πετάξουμε ψηλά και νομίζω ότι σε πολύ σύντομο διάστημα καταφέραμε να απογειωθούμε.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του Covid-19 και τον εγκλεισμό, όλοι είχαμε την επιθυμία και τη θέληση να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και όσο ακατόρθωτη και να φαινόταν η εξ αποστάσεως διδασκαλία για την διεξαγωγή μαθημάτων, στα οποία ήταν αναγκαία η φυσική παρουσία, κατορθώσαμε να το καταφέρουμε και με μεγάλη επιτυχία. Τα οφέλη από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολλαπλά και οι ευκαιρίες που δίνονται όσο περνάει ο καιρός είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει να σου προσφέρει περαιτέρω γνώσεις και εφόδια, αλλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κάτι περισσότερο από αυτό! Είναι μια διαδικασία με πολλά στάδια όπου κάθε φοιτητής καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλά διαφορετικά γνωστικά πεδία. Είναι μοναδικός ο τρόπος που συνυφαίνεται η Παιδαγωγική με τις Νευροεπιστήμες, η Εκπαίδευση με την κοινωνική ζωή, η Νευροφυσιολογία του ανθρώπου με την ανάπτυξη κοινωνικής και εκπαιδευτικής γνώσης. Όχι μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό/ατομικό, αυτό το μεταπτυχιακό μπορεί να συμβάλλει στην πνευματική και ηθική ανάπτυξη καθενός μεμονωμένα.

Σημαντική είναι επίσης και η συμμετοχή φοιτητών από διάφορα επιστημονικά πεδία, καθώς η διεπιστημονικότητα αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνικής ζωής και της παιδαγωγικής διάστασης της κοινωνίας μας. Μέχρι πριν δύο μήνες δεν γνώριζα τι είναι ένα κοινωνικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα ούτε πώς μπορώ πάνω στις αρχές της Νευροεπιστήμης να κατανοήσω ορισμένα κοινωνικά και μαθησιακά φαινόμενα, και πλέον είμαι υπέρμαχος όλων όσων το μεταπτυχιακό αυτό περιλαμβάνει. Οι γνώσεις που παρέχει είναι ανεκτίμητης αξίας και σε καμία περίπτωση δεν εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο κλάδο, είναι σφαιρικές γνώσεις, που όμως η εμβάθυνση σε αυτές είναι κομμάτι πλέον της καθημερινότητάς μας.

Όποιος αναζητά μια μεταπτυχιακή εκπαίδευση, πέρα από τα τετριμμένα προγράμματα και επιδιώκει γνώσεις που θα του χρησιμεύσουν γενικότερα στη ζωή του, δεν έχει παρά να επιχειρήσει την εισαγωγή του σε αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή είναι μεγάλος, αλλά προσυπογράφω ότι αξίζει την προσπάθεια και θα επωφεληθεί πολλαπλά, καθώς νέες πόρτες ευκαιριών ανοίγονται, τόσο σε γνωστικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.

Ε. Κ.