Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση

Απόψεις Φοιτητών

Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Δ.Π.Μ.Σ: «Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση».  Από την πρώτη στιγμή της φοίτησής μου σε αυτό το μεταπτυχιακό με έκαναν να αισθανθώ πως είμαι μία Κοινωνική Παιδαγωγός. Αυτό από μόνο του φέρει μια τιμή και περηφάνια, κι από την άλλη συνοδεύεται με ευθύνη και δέσμευση, αρχικά απέναντι στον εαυτό σου και κατόπιν στους άλλους. Σε αυτή τη διαδρομή, που συνήθως κάποιος θα τη χαρακτήριζε μοναχική, έχεις συνέχεια δίπλα σου συνεργάτες, καθηγητές, φίλους και απλώνονται γύρω σου μονοπάτια γεμάτα θετικά συναισθήματα, επιλογές και ευκαιρίες ζωής. Αυτό που θέλω να επισημάνω βέβαια,  είναι  πως δεν υπάρχουν τριαντάφυλλα χωρίς αγκάθια, γι’ αυτό  η υπόθεση του μεταπτυχιακού δεν είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητη, εάν επιθυμούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να βελτιωθούμε σαν άνθρωποι.

Πολλές φορές, έρχεσαι αντιμέτωπος με τους φόβους σου, αλλά ταυτόχρονα και με τα όνειρα σου. Έρχονται στιγμές που νομίζεις ότι δε θα τα καταφέρεις. Εκεί εμφανίζεται μια εσωτερική φωνή , αφού έχεις εκπαιδεύσει τον κοινωνικό σου εγκέφαλο να φέρεται έτσι, και σύμφωνα με τα λόγια του Ν. Καζαντζάκη σου λέει «Φτάσε όπου δεν μπορείς». Και πάντα θα υπάρχει ένας συνεργάτης να σου προσφέρει απλόχερα τη βοήθεια του και πάντα θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς και τελικά κάθε μέρα θα φτάνεις όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο κοντά στον στόχο.

Αλήθεια, είναι τόσο λυτρωτικό όταν ξεπερνάς τα εμπόδια και αγγίζεις αυτά που ονειρεύεσαι.  Μέσα από αυτό το μεταπτυχιακό, αισθάνεσαι ότι είναι τόσο ανακουφιστικό να συμβάλλεις σε αυτό που ονομάζεται «κοινωνική αλλαγή». Είναι τόσο σημαντικό να εξελίσσεσαι σαν προσωπικότητα, και ταυτόχρονα να ενισχύεις το επιστημονικό σου υπόβαθρο. Είναι ωραίο να εργάζεσαι δίπλα στα όνειρα σου.  Είναι σπουδαίο να δίνεις το χέρι στον διπλανό σου .

Ας προσφέρουμε το χέρι μας σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, ας δώσουμε το χέρι μας στους προηγούμενους και στους επόμενους κοινωνικούς παιδαγωγούς, έτσι ώστε να μεγαλώσει η αλυσίδα μας και ο κόσμος μας  να γεμίσει νόημα, ευημερία, όμορφες θετικές εμπειρίες και σχέσεις που θα κρατήσουν για μία ζωή. Θέλει πίστη, δύναμη, αισιοδοξία, υπευθυνότητα και ισχυρή θέληση.

Β. Κ.