Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση

Απόψεις Φοιτητών

Η Ελλάδα την εποχή του κορωνοϊού μπορεί να συνέχιζε να είναι όμορφη, με τα νησιά της και τα δάση της, μπορεί μάλιστα να ανέπνεε λίγο περισσότερο όταν είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία… Αλλά εγώ δεν μπορούσα να τη δω…..

Αρχικά, εγώ και μόνο σπίτι δεν φαινόταν καλή ιδέα! Είχα μάθει να είμαι πάντα δραστήρια και να καλύπτω κενά της ημέρας με διαφορετικές δουλειές και δραστηριότητες…. Επίσης είχα γίνει δεκτή στο μεταπτυχιακό μου, που ανυπομονούσα από πέρσι να ξεκινήσω, πριν καν ακόμα πάρω πτυχίο, ωστόσο μετά από ελάχιστα μεταπτυχιακά μαθήματα ήρθε ο υποχρεωτικός εγκλεισμός.

Ε λοιπόν, αυτό μου νόμιζα για εφιάλτη, άλλαξε πρόσωπο! Και άλλαξε πρόσωπο χάρη στο μεταπτυχιακό μου! Όχι απλά είχα να ασχολούμαι με κάτι, τις ώρες που έμενα σπίτι, δημιουργώ, μορφώνομαι, αλλάζω, κάνω αυτοκριτική, γνωρίζω άτομα, εξασκούμαι, μαθαίνω τόσο σημαντικά και νέα αντικείμενα, κλαίω, γελάω, γνωρίζω καλύτερα τον εαυτόν μου, ωριμάζω, γίνομαι «μηχανή ιδεών» γιατί έχω τα κατάλληλα ερεθίσματα……

Δεν πρόκειται για ένα απλό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αλλά για ένα μεταπτυχιακό με υψηλό επίπεδο σπουδών,  με διεθνείς προδιαγραφές, όπως αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα των πιο καταξιωμένων πανεπιστημίων του κόσμου!

Όσο για την περίοδο του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού, οι καθηγητές προσαρμόστηκαν άμεσα στη νέα απρόβλεπτη συνθήκη, οι φοιτητές το ίδιο, η δημιουργικότητα, η βιωματική μάθηση και η συστηματική εκπαίδευση  δεν χάθηκαν, παρά τη παρουσία της οθόνης,  και ο ενθουσιασμός όλων και η παραγωγή νέας γνώσης δεν μειώθηκαν, παρά την απόσταση.

Τα μαθήματα του Α΄ εξαμήνου του μεταπτυχιακού (Κοινωνική Παιδαγωγική, Εισαγωγή στις Νευροεπιστήμες και στην Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Έρευνας, Κοινωνική Πληροφορική), αλληλεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται. Και εκεί γελάμε, κλαίμε από συγκίνηση, ανταλλάσσουμε ιδέες, διαφωνούμε, συμφωνούμε, ανησυχούμε, προβληματιζόμαστε, συνεργαζόμαστε, μαθαίνουμε, βελτιωνόμαστε και αλλάζουμε! Γινόμαστε άλλοι! Αυτό το μεταπτυχιακό δεν συνδυάζει τυχαία την Κοινωνική Παιδαγωγική με τη  Νευροεπιστήμη! Συνδυάζει το συναίσθημα με τη γνώση, συνδυάζει αλλαγές στο εγώ του κάθε εγκεφάλου και στο μαζί της ομάδας! Σαν εκπαιδευτικός είμαι πολύ ευτυχισμένη που έχω γνωρίσει αυτούς τους εξαίρετους ανθρώπους του μεταπτυχιακού. Φυσικά, δεν εννοώ μόνο τους καθηγητές, αλλά καθένα ξεχωριστά τους συμφοιτητές μου. Ο καθένας με τη δική του μικρή αρωγή δίνει άλλη διάσταση σε αυτό το Ταξίδι που έχουμε μαζί ξεκινήσει.

Ως κοινωνικοί παιδαγωγοί του αύριο επιθυμούμε να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο μας (όπως έχει γίνει στον διεθνή χώρο) και μια μέρα όλοι μαζί η νέα γενιά των Κοινωνικών Παιδαγωγών να μπορεί να φτιάξει κάτι μεγάλο,  ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολυπόθητη κοινωνική και εκπαιδευτική αλλαγή!

Παρότι δεν είχα τη δυνατότητα να κάνω ταξίδια στην όμορφη Ελλάδα την εποχή του κορωνοϊού μπορούσα να κάνω άλλα πολύ ενδιαφέροντα πνευματικά ταξίδια,  χάρη στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό  «Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική & Εκπαίδευση»!

Κ .Κ.