Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση

ΑΡΦΑΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Κοινωνικής Παιδαγωγικής σε δύσκολες συνθήκες, Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Αλέξανδρος Αρφαράς είναι διδάκτωρ Εγκληματολογίας και πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας του  Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι συνεργαζόμενος καθηγητής με αντικείμενο την εφαρμογή της Κοινωνικής Παιδαγωγικής στα σωφρονιστικά καταστήματα στο πλαίσιο των βιωματικών εργαστηρίων του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η εκπαίδευση στα σωφρονιστικά καταστήματα, η συμβολή της κοινωνικής παιδαγωγικής στη μείωση της  παραβατικότητας ανηλίκων, η εκπαίδευση ευάλωτων ομάδων ενηλίκων και η κοινωνιολογία της εκπαίδευσης.

Για είκοσι  δυο έτη (22) έτη εργάστηκε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα και ανέλαβε τόσο τη διδασκαλία μαθημάτων κοινωνικών και οικονομικών επιστημών, όσο και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και φιλανθρωπικών δράσεων. Ενδεικτικά, ως υπεύθυνος καθηγητής, υλοποίησε για πέντε έτη το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (Βραβείο «Καλύτερη Κοινωνική Επιχείρηση» στο Διαγωνισμό του 2013, 1ο πανελλήνιο βραβείο το 2015 και συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό στη Ζυρίχη), το πρόγραμμα Generation Euro Students' Award της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) (2015), και πήρε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» (εισήγηση στο 6ο  Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: Δεύτερη Ευκαιρία. Το σχολείο στη φυλακή).

Συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης ανήλικων παραβατών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κατάρτισης αστυνομικών σε θέματα εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ) και φορέων επιβολής του νομού σε θέματα αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού (ΚΕΜΕΑ). Από το 2014 είναι αναπληρωτής καθηγητής και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των πτυχιακών εργασιών των σπουδαστών στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, από το 2022 είναι εκπαιδευτής στη Σχολή Εκπαίδευσης Υπαλλήλων Σωφρονιστικών Καταστημάτων, της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Έχει διδάξει σε ιδιωτικά κολλέγια και κέντρα δια βίου μάθησης θέματα κοινωνικής πολιτικής για οικογένεια και παιδιά, δικαστικής ψυχολογίας, παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, κακοποίησης ανηλίκων και προστασίας δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων.

Από το 2020 είναι διορισμένος υπάλληλος στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων σπουδών στη Σχολή Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και από τον Αύγουστο του 2023 διατελεί επιστημονικός σύμβουλος του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη για θέματα σωφρονιστικής πολιτικής και εκπαίδευσης.

Το βιβλίο του «Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι» έχει εκδοθεί από τη Νομική Βιβλιοθήκη (2015) και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικές εκδόσεις και πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια κοινωνιολογίας και εγκληματολογίας.